Kenya

Kenya (i äldre svenska stavat Kenia) [ke:'nja; engelskt uttal ke'njə eller ki:'njə], formellt Republiken Kenya (engelska: Republic of Kenya), är en suverän stat och republik i Östafrika, vid Indiska oceanen, gränsande till Etiopien, Somalia, Sydsudan, Tanzania och Uganda. I landet ligger Mount Kenya, Afrikas näst högsta berg efter Kilimanjaro. - Wikipedia

Kenya är ett fantastiskt ställe att besöka. Här finns mycket att se och göra. Kenya är landet med ett varierande landskap med alltifrån öken till regnskog.

Några av Afrikas finaste stränder ligger längs med Mombasakusten och de har  kritvit sand och kristallklart vatten. Perfekt för snorkling och dykning bland korallreven. I Kenya finns det även fler än 40 nationalparker och reservat med ett rikt djurliv. Missa inte att åka på safari för att se hundratals olika djurarter.

Kenya är även ett mångkulturellt samhälle med många etniska bakgrunder och kulturer. Besök till exempel Masai Mara där massajerna fortfarande lever sitt traditionella liv ute i naturen, utanför det moderna samhället.

Nationalparker

Nationalparkerna i Kenya är fantastiska. Där finns det hundratals arter och givetvis ”the big five” – lejon, gepard, noshörning, elefant och afrikansk buffel. Sedan bjuder de olika nationalparkerna på många olika klimat och miljöer, alltifrån öken till regnskog.

De mest kända nationalparkerna är:

 • Masai Mara
 • Tsavo East
 • Tsavo West
 • Amboseli Park
 • Mombasa Marine
 • Lake Nakuru
 • Nairobi nationalpark

Lake Nakuru

Lake Nakuru eller Nakurusjön ligger utanför staden Nakuru i Kenya och är en sodasjö. Mest känd är denna sjö för sin rika algflora, som lockar dit mängder av fågelarter, däribland ett stort antal vackra rosa flamingos.

Mount Kenya

Mount Kenya är Afrikas näst högsta berg, efter Kilimanjaro med en högsta höjd på 5199 meter över havet. Här har du möjlighet till fantastiska utsikter och en oförglömlig upplevelse. Luften är även den otroligt ren och uppfriskande.

Snorkling och dykning

Kenya har en kust med i stort sett perfekta förhållanden för att snorkla och dyka. Det är ett kristallklart vatten med ett fantastiskt marinliv med en enastående biologisk mångfald. Kenya tillhör en av världens bästa platser för dykning och snorkling. 

Kakamega Forest

Kakamega Forest passar dig som vill skåda efter fåglar. Här i denna regnskog har över 367 fågelarter sitt hem. Det finns även gott om andra sorters djur, så som piggsvin, skogsgris, antiloper, myrkottar, uttrar och flera olika sorters apor.

Städer

Nairobi

Nairobi är Kenyas huvudstad. Staden är också känd som ”The green city in the sun”. Det är ingen direkt turistort, men de har en nationalpark och flera museum. 

Mombasa

Mombasa är Kenyas näst största stad. Den har länge varit en viktig hamnstad. Här finns många marknader och basarer att kolla in så väl som att det finns en spännande arkitektur och ett trevligt nattliv. I Mombasa kan du också besöka det gamla portugisiska fortet, Fort Jesus.

Nakuru

Nakuru är Kenyas fjärde största stad och det är där Lake Nakuru, som är en av Kenyas mest populära turistattraktioner lugger. Staden är en perfekt utgångspunkt för att utforska en mängd andra saker:

 • Lake Nakuru national park
 • Menengai Crater (vulkan)
 • Lake Bogoria
 • Lake Baringo

Nakuru är en mycket trevlig stad som lever på turismen och jordbruk. Staden är mångkulturell med många olika folkgrupper och har en befolkning på cirka 300 000 invånare.

Bra att veta

Flygtid - Cirka 12 timmar från Stockholm.

Tidsskillnad - + 2 timmar sommartid. + 3 timmar vintertid.

Klimat

Klimatet varierar stort beroende på vart i landet du befinner dig. Längs kusten är klimatet varmt och behagligt året runt medans det blir torrare ju längre in man kommer i Kenya.

Svenska medborgare behöver ansöka om visum för att komma in i Kenya, antingen i förväg via ambassaden eller på plats. Passet ska vara giltigt i minst sex månader efter utresa och det ska finnas minst två lediga sidor i passet.

18 Aug 2020