Sydamerika

Sydamerika består av följande självständiga stater: Argentina, Bolivia, Brasilien, Chile, Colombia, Ecuador, Guyana, Paraguay, Peru, Surinam, Uruguay och Venezuela. Franska Guyana är ett av Frankrikes utomeuropeiska departement. Falklandsöarna är ett av Storbritanniens utomeuropeiska territorier, liksom Sydgeorgien och Sydsandwichöarna.

Sydamerika är världsdelen som utgör den södra delen av den amerikanska dubbelkontinenten. Landgränsen räknas vanligen mellan Colombia och Panama, men ibland även vid Panamakanalen. Latinamerikas gräns dras mellan Mexiko och USA. 

Denna världsdel är rikt på kultur. Peru erbjuder vandring till det legendariska Machu Pichu, där går det att besöka inkastaden Cusco eller ta en båttur på Titicaca-sjön, värdens högst belägna sjö som är navigerbar med stora fartyg. Fantastiskt är det även med en flygtur över de mystiska Nascalinjerna, ett besök på Paracas naturreservat, vinodlingarna i Ica eller staden Lima som har en fantastisk arkitektur.

Brasilien bjuder på karneval i Rio de Janeiro, Amazonas djungler och den berömda Jesusstatyn på toppen av berget Corcovado. Eller ta linbana till Sockertoppen, en annan känd topp i staden Rio. 

Argentina är ett av Sydamerikas största länder. Det är ett varierat land och du kan därmed komma att se en massa olika saker. I de nordöstra delarna finns Iguazúfallen som är väldigt imponerande och i de centrala delarna av Argentina hittar du Pampas väldiga slättmarker. Ett måste är att besöka är Buenos Aires. Missa inte heller ett besök i Patagonien med sin otämjda natur och gigantiska glaciärer. Det finns även en massa djur som pingviner, sjölejon, och mycket mer.

Missa inte heller att åka till Bolivia. Här finns staden La Paz, som än idag befolkas av indianbefolkning. Bolivia har även en mängd saker som är "världens högsta". Bland annat finns en skidort som är världens högst belägna, La Paz är världens högst belägna stad. Den ligger i Anderna, 3600 meter över havet samt att Bolivia även har världens högst belägna golfbana!

Sedan är det även trevligt att besöka de andra delarna, så som Venezuela, Colombia, Ecuador, Paraguay och Uruguay. 

13 Jul 2020