Tips för en skönare resa

Vill du ha en resa som är enklare, smartare och roligare? Då ska du följa de tips jag har samlat nedan. Där får du tips inför resan, under resan, på resmålet och en del andra bra tips. Om du planerar att resa snart är det bra att vara förberedd. För lite extra pengar i reskassan så kan du testa ett casino med bankid, klicka här för att läsa en bra guide. Om du vill veta hur man på bästa sätt får en bra resa, fortsätt läsa.

Innan du reser iväg

Innan resan är det bra att till exempel kolla in lokala högtider på den ort eller i det land du ska till. Ibland gör dessa att allt stannar av eller stänger och det kan vara rätt så tråkigt. En annan sak du kan göra före din avresa är att skaffa en guide över landet du ska till och läsa på om det.

Ett annat smart tips är att adressmärka din väska, både utanpå och inuti. Det så att din väska kan komma tillbaka om den mot förmodan skulle försvinna.

En karta över resmålet är bra att ha. Det finns att köpa men du kan även skapa egna kartor i Google Maps. Du kan i den appen märka ut butiker, museer, barer och restauranger som du vill besöka.

Glöm inte att kolla hur du har det med din reseförsäkring. Det är bäst att ha en giltig sådan. Reser du utan försäkring så får du betala alla omkostnader själv om något händer. Har du redan en reseförsäkring, dubbelkolla vad den inkluderar innan avresa för att vara på den säkra sidan. Se även till att scanna eller fota ditt pass, så att du besparar dig en massa krångel om du blir av med det på resan.

Bra packningstips

Vad du ska packa väljer du så klart själv och det beror ju även lite på var du ska resa. Men du bör ta med dig en del saker. Silvertejp till exempel, det är bra till mycket. Samma med ficklampa eller pannlampa. Om du vill vara säker på att få med dig det du behöver, ladda ner packlistor på nätet, som du kan skriva ut och spara för nästa resa. Eller så skriver du en egen, baserat på tips från nätet.

Andra bra saker att ta med är dubbla bank-/kreditkort, som är kopplade till olika konton. Ta även med ett multiverktyg med vass kniv, korkskruv och annat praktiskt, det kan vara bra att ha oavsett om du ska på charter eller vandring. Se bara till att inte packa den i handbagaget.

En sarong är bra att ha med också, då den kan användas till en massa olika saker. Som liggunderlag på stranden, som kjol, som lakan, som sjal när det blåser eller när du behöver täcka dina solsvedda axlar eller som slöja när du som är kvinna besöker en moské.

Packa inte för mycket kläder, ta med dig handtvättmedel istället så att du kan tvätta de plagg du har med.

Packa även ett ombyte som du lägger i handbagaget. Det kan vara ett måste att byta om direkt efter flygningen eller om din vanliga väska är försenad.

Ta även med dig en bagage-våg. Det så att du kan väga väskan innan du åker hem så att det inte är övervikt.

Ombord på flyget

Ett sätt att frigöra kilon från resväskan är att du tar på dig de tyngsta plaggen och har på dig dem på flyget.

Ett tips ombord är att inte stressa. Dels vid boardingen, dels när det är dags att gå av. Sitt lugnt kvar och vänta tills alla gått in eller av.

Har du en väska som ser ut som alla andras? Se då till att göra den personlig genom att sätta på klistermärken eller ett färgglatt snöre runt handtaget, så att du direkt ser att det är din väska. Eller så satsar du på en väska som sticker ut, som en knallrosa, en blommig eller vad du nu kan hitta.

Har du möjlighet så boka flyg på de dagar då färre åker. Fredag, lördag, söndag är i de flesta fall alltid dyrare än exempelvis tisdagar. Och att resa på lågsäsong är ofta både bättre och billigare än att åka de månader då alla andra åker.

När du är framme

Se till att ha en fysisk karta då det är lite av A och O att ha en bra karta för att kunna vandra omkring i en ny stad.

Skippa även att äta på de så kallade turist­restaurangerna. Testa de restauranger som lokalbefolkningen själva äter på. Mer genuin mat och bättre priser!

Våga även ställa krav på hotellet du bokar, dels innan du åker ner, med önskemål om rum, men även på plats att du vågar ställa krav om du inte är nöjd.

Satsa även på att ha en safetybox på rummet så att du kan låsa in alla värdesaker, pass mer mera. HA även en del kontanter på resmålet.

 

12 Jun 2020